Vieno Motors on taidetapahtuma, joka tarjoaa asiakkailleen elämyksen esimerkiksi kukkakimpun, -kranssin tai -asusteen muodossa. Tällä kertaa Vieno Motors on rantautunut päiväksi loviisalaiseen lifestylepuoti Krintiin. Tunnelmallisen puodin keskellä on suuri pöytä, joka pursuilee neilikoita, freesioita, nippusiteitä, lusikoita, tiivisteitä, punajuuria ja paljon muuta. Kimppumateriaaleja on siis hankittu muualtakin kuin kukkatukusta.

VienoMot_W1254

Nainen Vieno Motorsin takana on taiteilija Ilona Valkonen. Ilona kuitenkin korostaa, että Vieno Motors ei ole yhtä kuin hän, vaan jokainen tapahtuma on siinä vierailevan taiteilijan näköinen. Tänään Ilonan mukana on kaksi taiteilijaa: tanssija-koreografi Beniamino Borghi ja kuvataiteilija Olivia Parmasto.

”Koko homman idea on ollut alusta asti vierailijat, en halua tämän olevan vain minun sooloesitykseni. Sillä esitys tämä on. Improvisointia ja vahvaa vuorovaikutusta kaupan asiakkaiden kanssa. Vieno Motorsin kautta olen saanut kutsua mukaan mahtavia taiteilijoita, joiden tekemisiä olen ihaillut ja joiden tekemisistä itse ammennan. Jokaisen taiteilijan tyyli tulee kukka-asetemista läpi, uskomatonta kyllä.”, Ilona kertoo.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Vieno Motors on pyörinyt nyt noin vuoden ajan. Pystyykö Ilona enää katsomaan maailmaa samoilla silmillä kuin ennen, vai näkeekö hän kaikkialla jotain, mitä voisi sitoa kimppuun? ”No todellakin! Itse olen tykästynyt erityisesti vesi- ja sähköjohtoihin, etenkin sellaisiin samettipintaisiin. Niiden avulla voi toteuttaa kransseja, kruunuja, tai vaikka lein kaulaan. Ostan kukkatukusta myös rumia asioita. Saatan ajatella, että onpa kauheita… ja ei kun mukaan! Antipatia on mielenkiintoista, eikä vain se, mikä on ihanaa ja nättiä.”

Ilona toivookin, että Vieno Motors -kokemus innostaisi ihmisiä haastamaan kukkakauppoja kokeilemaan uudenlaisia materiaaleja kimpuissa. ”Miksei voisi mennä kukkakauppaan hammasharjan kanssa, ja pyytää sitomaan kimpun sen ympärille?”

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Ovi käy Krintissä tiuhaan ja asiakkaita riittää. Vieno Motors on saanut innostuneen vastaanoton kaikkialla, missä tapahtuma on käynyt. Se muodostui puheenaiheeksi jopa Berliinissä. Onko suosio, tai jokin muu asia yllättänyt Ilonan? ”En osannut odottaa, että Vieno Motors saa aikaan jotain, mitä en osaa määrittää. Tämä ihmeellinen vaikutus ihmisiin… Miten ihmiselle tulee jotenkin kohotettu olo, kun hänet puetaan kukka-asusteisiin. Hänestä löytyy se sisäinen kuningatar, joka kantaa kukat ylväästi ja itsevarmasti. Jotenkin kasvi suojelee ja uskallat olla näyttävä sen kanssa. Se on kuin kaveri, jonka kanssa täältä nyt mennään.”, Ilona pohtii.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Lifestylepuoti Krintin omistajat, Anni ja Mauke Möller, ovat iloisia Vieno Motors -päivän suosioista. Vanhan ajan tunnelmaa henkivässä puodissa kannattaa poiketa kyllä muutenkin. Huomaa myös pariskunnan näyttävät kukka-asusteet.

Vieno Motors on mahdollista tilata erilaisiin paikkoihin, taidetapahtumana. Lisätietoja Ilonalta, yhteystiedot löytyvät osoitteesta: ilonavalkonen.com.

wp-image-28aligncenter

VienoMot_W1258B

Vieno Motors on hieno, taitava, mielenkiintoinen ja mahtavalla tavalla perinteisiä rajoja rikkova kokemus.
Lapsi sai kaupasta mukaansa kruunun (Beniamino teki sen ruusuista, muoviputkesta ja konvehdeista). Hän lipui kruunu päässään koko päivän, kantoi sitä kuin kuninkaallinen. Vienon taika toimi siis jälleen. Suosittelen kokeilemaan!

Vieno Motors is an anarchistic flower shop / art event thought up by artist Ilona Valkonen. Vieno Motors has travelled through Helsinki and Berlin, and now it arrived to Loviisa, for one day. Ilona is accompanied by changing artists, today she is with Beniamino Borghi and Olivia Parmasto. Little lifestyle-shop Krinti is packed with people and everyone gets to go home with a very imaginative flower arrangement. They don’t use just flowers, you know. Bike parts, toothbrushes, water pipes, beetroots, spoons… you name it. Highly recommendable experience!
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas