OSA 2/2
(Juttusarjan edellisen osan voit lukea tästä)

Tämä puutarha kuuluu vuosikymmeniä meriä seilanneelle kapteeni Erik Hellgrenille, sekä hänen vaimolleen Marjatalle. Valtava piha on täynnä puita, perennoja, kesäkukkia, erilaisia rakennuksia, siltoja ja lampia. Ennen merikapteenin uraa Erik opiskeli puutarhuriksi Ruotsissa. Ei siis ihme, että hänen puutarhansa on näin upea ja monimuotoinen.

wp-image-28aligncenter

Sisällä, torpan seinillä, on paljon matkamuistoja Erikin työreissuilta: muun muassa Australiasta, Egyptistä, Kolumbiasta ja Meksikosta. Seinillä on myös Erikin tekemiä ristipistotöitä, monet miehet tekivät käsitöitä saadakseen ajan kulumaan pitkillä merimatkoilla.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Erikin ja Marjatan puutarha on valtavan kokoinen. Puutarhakierroksen aikana pidämme muutaman kahvitauon, joiden aikana Erik innostuu muistelemaan merikapteeni-vuosiaan. Ensin hän seilasi suurilla purjelaivoilla, sitten moottorilaivoilla, yhteensä 35 vuotta. Työkomennukset kestivät kerrallaan muutamasta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen. Erik kertoo kiertäneensä Etelä-Amerikan rannikon kymmeniä kertoja ja hän tunteekin sen paremmin kuin Suomen rannikon. ”Olen varmasti nähnyt kaikki maailman kasvitieteelliset puutarhat työreissuillani. Suurimman vaikutuksen teki ruusutarha Belfastissa, Irlannissa kun on niin suotuisa ilmasto ruusuja ajatellen.”, Erik muistelee ja jatkaa: ”Myös Australian puutarhat ovat jääneet hyvin mieleeni, vaikka kuumahan niissä oli tallustella.” Merimatkoilla Erik otti erikoistehtäväkseen houkutella vanhat merikarhut mukaansa puutarha-vierailuille. ”Laivoilla oli merimiehiä, jotka eivät olleet nähneet juurikaan muuta kuin vettä ja taivasta. Mutta sain usean innostumaan puurhoista! Kiinnostus kyti monenkin miehen sisimmässä, minun piti vain houkutella se esiin. Välillä puutarhoihin lähti mukaan koko laiva, bussilla mentiin. Kyllä se aina baarit voitti!”, Erik nauraa.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Neilikkaruusu kukkii pitkään, kesäkuusta syksyyn saakka.

wp-image-28aligncenter

Valtava mansikkajasmike tuoksuu iiihanalta.

wp-image-28aligncenter

Isotähtiputki on kaunis valkoisena, pinkkinä, punaisena… Siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn, joten kylvö kannattaa tehdä näin syksyllä.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Kiitos Erik ja Marjatta mahtavasta puutarha-päivästä, hauskoista juttuhetkistä, kahvista ja croissanteista!

PS: Tule mukaan Maypop Magazinen Facebookiin!

wp-image-28aligncenter

Last week we saw an arboretum grown by Erik and Marjatta. This week we’ll have a look at their lovely garden. It’s huge and contains all kinds of flowers, trees, ponds, sheds and bridges. Erik used to work 35 years as a sea captain. During those years he reckons he has seen all the botanical gardens of the world. His favourite one was a rose garden in Belfast. While working on the ships his personal mission was to tempt old seamen to visit gardens with him. ”Sometimes the whole ship crew joined me, it was hundred times better than going to a bar!”, Erik laughs.
Erik and Marjatta: thank you for a great day in your garden, interesting stories, coffee and croissants!
 
PS: Come & join Maypop Magazine in Facebook!
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas