wp-image-28aligncenter

OSA 1/2

Muistathan Erikin ja Marjatan, ihastuttavan pariskunnan, keneen tutustuimme Mustion Linna -jutun kuvauksen yhteydessä? (Jutun voit lukea tästä.) Linnan pihalla sovitut treffit pitivät ja menimme kyläilemään Erikin ja Marjatan kesäparatiisiin kesä-heinäkuun taitteessa. Ilmat olivat vielä vähän koleat ja Erik harmitteli, että ruusut ehtivät juuri kukkia. Se ei meitä haitannut, komea ja yllättävä puutarha oli siltikin.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Tämä torppa ja sen ympäristö on Erikin lapsuuden kotitila. Hänen lapsuusvuosinaan tilalla oli paljon kotieläimiä ja lampaat pistelivät kaikki puiden taimet tontilta poskiinsa. Kun kotieläimiä ei enää ollut, Erik ryhtyi istuttamaan tontille puita. Ensimmäiset hän istutti 1950-luvulla. ”Tukkeinahan ne vanhimmat istuttamani puut jo ovat!”, Erik nauraa.

wp-image-28aligncenter

Tämäkin metsä on Erikin aikaansaannoksia.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Minusta on aina mielenkiintoista kuunnella ihmisiä, jotka ovat aidosti innostuneita jostakin asiasta, oli aihe mikä tahansa. Oli hienoa kulkea Erikin perässä ja kuunnella hänen tarinoitaan eri puista, mistä ne ovat kotoisin ja mitä erikoista niissä on. Kuten tämä puu yllä. ”Katsos, se on ihan tavallinen, vihreälehtinen puu kun katsot sitä ylhäältä päin. Mutta kun käännetään sitä hieman ja katsotaan lehtiä alta päin, ne ovatkin tosi erikoisen väriset.”, Erik kertoo.

wp-image-28aligncenter

Tämä tammen tarina alkoi, kun Erik nappasi yhden terhon taskuunsa kadulta Tanskassa.

wp-image-28aligncenter

Erikin noin 500 puun kokelmista löytyy paljon erikoisuuksia, kuten Mongolian mänty, korkkipuu, purppuratammi, punakoivu, Mantsurian jalopähkinä, saarnivaahtera ja pohjois-japanilainen dodong, johon tulee lautasen kokoiset, valkoiset kukinnot. Ja myös omenapuu, johon Erik on ympännyt 13 eri lajiketta. Puiden siemeniä Erik on keräillyt työreissuillaan ympäri maailmaa, ojien pohjilta ja kaupunkien kaduilta.

Kuvissa yllä ja alla näkyvä japaninsiipipähkinä on Erikin ylpeys. ”Täällä pärjäävät eksoottisetkin lajikkeet, joiden ei pitäisi pärjätä Suomen olosuhteissa. Kiitos kuuluu tontin pohjoispuolelta nouseville korkeille kallioille, jotka suojaavat pihaa talven kylmiltä tuulilta. Isäni aina sanoi, että tällä tontilla on vain kolme ilmansuuntaa.”, Erik kertoo.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Tämä valtava amerikkalainen jalopähkinäpuu on kasvanut torpan vieressä vuosikymmeniä. ”Sanoin eräänä talvena laivassa, että nyt se meni, kun kuulin, että Mustiossa on -35 C astetta pakkasta. Mutta niin se vaan selvisi siitäkin. Puut ovat kuin ihmiset, ne tottuvat ääri-olosuhteisiin, kunhan saavan elämälle hyvä alun.”, Erik muistuttaa.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Puiden erilaiset kävyt ovat myös todella hienoja, kuvassa yllä japaninpihta. ”Nämä kävyt ovat kuin hyvin järjestäytynyt Muumi-porukka. Ne herättävät minussa äidillisiä tunteita.”, Erikin vaimo Marjatta nauraa.

Ensi viikolla kierros Erikin ja Marjatan puutarhassa jatkuu. Silloin on vuorossa pihan kukat ja Erikin tarinat maailman meriltä. Seilatessaan satamasta toiseen hän pääsi tutustumaan eri maiden puutarhoihin: ”Riossa näin niin valtavia pelargoneja, että niiden kaatamiseen olisi tarvinnut moottorisahan!”, Erik muistelee nauraen. (Juttusarjan seuraavan osan voit lukea suoraan tästä.)

PS: Tule mukaan Maypop Magazinen Facebookiin!

wp-image-28aligncenter

This amazing garden / arboretum belongs to Erik and Marjatta Hellgren. Erik has been planting trees here since 1950′s. Before that sheep used to eat all small trees from the yard. Nowdays there are about 500 different kinds of trees growing and Erik knows them all. He has collected the seeds from all over the world when he was working as a captain. He has sailed the seas for 35 years and has seen all kinds of gardens around the world. ”In Rio I saw a pelargonium so big you would need a chainsaw to cut it down!”, he laughs. Next week we’ll have a look at all kinds of flowers in this gorgeous garden.
 
PS: Come & join Maypop Magazine in Facebook!
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas