Ilmaista materiaalia maljakkoon on tarjolla vaikka kuinka paljon kun katsoo ympärilleen, eikä ole liian suureellinen: pari kukkaa ja läjä ihan mitä tahansa vihreää tekee jo hyvän näköisen kimpun. Jos omaa puutarhaa ei ole, tai se ei perhana kuki, ei pidä masentua. Ojanpientareiltakin löytyy vaikka mitä. Esimerkiksi aliarvostettua keltaista niittyleinikkiä löytyy kaikkialta (kuva yllä). Sitä ei pidä vähätellä – kunhan kukkia poimii tarpeeksi, niin hyvältä näyttää.
Vähän vihreää niittyleinikin kaveriksi ja kimppu maljakkoon, hinta: 0 euroa.

wp-image-28aligncenter

Jos omalta pihalta löytyy edes muutama näyttävämpi kukka (ja ne raaskii poimia), niille kannattaa noutaa seuralaiset niityltä. Ja taas on maljakko täynnä. Tämä kimppu poimittiin viime kesän niittyrekellä.
Heinät sun muut niityltä ja pionit omasta penkistä, hinta: 0 euroa.

wp-image-28aligncenter

Pienet pullot ja maljakot ovat nerokas ratkaisu kun kukkia ei ole monta. Laukka, juhannusruusu, kaisla, lupiini ja niittykukista tehty minikimppu näyttävät pieniin pulloihin ripoteltuna ihan riittävältä, muuta ei tarvita.
Hinta: 0 euroa (pienet pullot kirpputorilta ja vanhan vajan vintiltä.)

wp-image-28aligncenter

Oman puutarhan tulppaaneja en yleensä raaski poimia maljakkoon, mutta kaunis kimppu niistä tulee. Kimpussa tulppaanien lisäksi niittykukkia, kuunliljan lehtiä, laukkoja ja kaisloja.
Hinta: 0 euroa.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Ja sitten, lempipuuhaani, sidottujen kimppujen räjäyttelyyn. Joskus kun kimpun satun saamaan, olen tietenkin otettu ja onnellinen, mutta minulle tulee välitön tarve vapauttaa kukat tiukasta sidonnasta. Jos ulkona sattuu olemaan sopiva vuodenaika hakea vähän lisäfyllinkiä kimppuun, teen sen. Kaikki käy, vaikka olisi vain syksyisiä raparperinlehtiä tarjolla.

wp-image-28aligncenter

Käytän suurimman osan kaupan kukista pääkimppuun, sillä yksi näyttävä pläjäys pitää aina olla. Mutta en sido kimppua mitenkään, rento sekoitus maljakossa toimii. Kaupan kukkien seurana kimpussa on omasta pihasta poimittuja päivänliljoja, iisoppeja ja kuunliljan lehtiä.

wp-image-28aligncenter

Ihan kaikkia kukkia ei kannata pääkimppuun laittaa, vaan yhdistellä niitä oman pihan kasveihin ja tehdä niistä bonuskimppuja (taas ne pienet pullot ja maljakot!). Näin yhdestä kimpusta saa tehtyä monta kimppua, joita ripotella ympäri kotia. Samalla kukista saatu ilo moninkertaistuu ja kimpun antajaa tulitetaan kauniilla aatoksilla sieltä sun täältä.

wp-image-28aligncenter

Kaupan kukkien kaveriksi käy niinkin arkiset jutut kuin vaahteran tai vadelman lehdet.

Lahjaksi saatu kukkakimppu ei tietenkään maksanut mitään, eikä myöskään oman pihan fyllingit.
Mutta näin yhdestä kimpusta tulikin neljä, ei hassumpaa.

wp-image-28aligncenter

Tässä vappukimppu, jonka kauneudesta en ole ihan varma! Taitaa olla vähän niin kuin iso, neilikoilla höystetty vihta. Mutta ei se mitään, vappuna voi ollakin vähän överiä. Ainakin laihasta neilikkanipusta tuli koivunoksien avulla juhlapöytään todella iso keskusyksikkö. Tämä on siis alkukevään kimppu, jolloin puutarhassa ei ole vielä mitään vihreää tai kukkivaa. Mutta kun ennakoi koivun oksien kanssa ja tuo ne ajoissa sisään, niistä saa keväistä matskua maljakkoon. Ja riittää, kun ostaa kaupasta vain muutamat kukat joukkoon.
Hinta: neilikkanippu kaupasta 7 euroa ja koivunoksat metsästä 0 euroa.

wp-image-28aligncenter

Mitäs sitten tehdään kun on talvi ja pihalta ei ole saatavilla maljakkoon yhtään mitään apuja? No kytätään kukkatarjouksia ja muistetaan taas ne pienet pullot. Muutamasta liljanoksasta riittää jaettavaksi useampaan pulloon, jotka voi ripotella ympäri kotia tuomaan uskoa ja toivoa joskus saapuvasta keväästä.
Kolme liljanoksaa Lidlistä, hinta: 3,99 euroa.

wp-image-28aligncenter

Jahka se kevät vihdoin koittaa, kohta perässä tulevat alkukesän ykköset, eli syreenit. Mikä tuoksu, mikä näky, mitkä heleät värit. Poimi yksi oksa tai iso nippu, toimii aina.
Hinta: 0 euroa.

wp-image-28aligncenter

Jos syreenipensasta ei löydy omalta pihalta, eikä varkaissa kehtaa käydä, lupiinit ovat vapaata riistaa kaikille (tosin ne kukkivat syreenejä myöhemmin). Ja mikä huikea kukka lupiini onkaan, vaikka vähän ryöväri luonteeltaan. Mahtava miksaus tulee, kun lisäät joukkoon Japani-henkisiä kaisloja. Tämä kimppu pomittiin viime kesän lupiiniretkellä.
Lupiinit ja kaislat, hinta: 0 euroa

wp-image-28aligncenter

Sokerina pohjalla kimpullinen kansallisromantiikka: valkovuokot ja mustikan varvut. Mustikan varpujen kanssa kannattaa myös ennakoida, tuoda ne sisälle aukeamaan pari päivää ennen kuin lähtee valkovuokkoja keräämään. Tämän kimpun sai viime vuonna äitini, kunhan olin ensin hautonut sitä auton jalkatilassa tunnin verran. Auton lämmitin puhalsi kimppuun koko matkan ja kimppu oli menetetty tapaus kun perille päästiin. Mutta tulipahan otettua kuvat, niin äitikin näkee.
Mustikanvarvut ja valkovuokot metsästä, hinta: 0 euroa.

Näiden kimppujen myötä hyvää äitienpäivää kaikille!

wp-image-28aligncenter

If you don’t happen to have a partner who buys you fresh flowers every day, here are a few tips how you can make nice bouquets which are free, or almost free. Don’t be too picky: just a few flowers joined together with a bunch of green things looks really pretty in a vase.
 
Use all kinds of flowers you can find from meadows, fields, your own garden or forest. Blueberry and birch leaves wake up early in the spring if you bring branches indoors and treat them with love. Or look for cheap bargains and buy just a few flowers from the shop. Spread them around the house in small bottles or vases. Or mix them with free things found outdoors – you’ll get a big bouquet with a few euros.
 
Along with these bouquets we wish you a splendid mother’s day!
 
Kuvat ja teksti: Eeva Kangas