Viime heinäkuussa loviisalainen Maria Schulgin nykäisi minua hihasta ja kutsui kotiinsa katsomaan vaaleanpunaisena pilvenä kukkivaa kellokuusamaa (Kolkwitzia amabilis). Pensas oli kuin valtava kukkahattara, ei ihme että ruotsalaiset kutsuvat sitä nimellä ”paradisbuske”.

wp-image-28aligncenter

Kyllähän tässä silmä lepäsi. Maria rohkaiseekin kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan kellokuusamaa pihallaan, pensas on suotta erittäin hallanaran kasvin maineessa.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Marian pihalta löytyi myös mooseksenpalavapensas (Dictamnus albus), kasvi, jota en ole koskaan tajunnut katsoa sillä silmällä. Mutta nyt tajuan! Pensas on saanut nimensä siitä, että se erittää eteeristä öljyä, joka voi sopivissa olosuhteissa syttyä tuleen. Öljy saattaa aiheuttaa myös ihoärsytystä, joten iho kannattaa suojata mooseksenpalavapensasta käsitellessä.

wp-image-28aligncenter

Mooseksenpalavapensas + valkoinen pioni = toimii.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Maria on metsästänyt puutarhansa ruusuja Viroa myöten. Hän suosittelee Ritausma-nimistä kurtturuusua (Rosa ’Ritausma’) , joka kukkii pitkään ja on koko kesän vahva ja elinvoimainen.

wp-image-28aligncenter

Miljoona kaunista kukkaa ja mansikan tuoksu päälle: pikkujasmiini, ”Philadelphus x Lemoinei”.

wp-image-28aligncenter

Oli kiva huomata, että tässä puutarhassa ei ole tuijotettu kulmaviivainta liian tosissaan. Marian puutarhan villi kukkaryöpsähdys ilahdutti ja ihastutti minua kovasti. Pihan kasvit ovat selvästi tyytyväisiä elämäänsä. Kiitos puutarhakierroksesta Maria!

This garden belongs to Maria Schulgin and her family in Loviisa, Finland. What a wonderful & wild burst of flowers. They are delicate and strong at the same time. Thank you Maria!
 
Kuvat ja teksti: Eeva Kangas