wp-image-28aligncenter

Tämä kolea kesä ei ole varsinaisesti räjäyttänyt mitään kasvuun. Miltei koomista on se, että kasvimaallani kasvaa tällä hetkellä reippaimmin juurikin nuo aasialaiset tuulahdukset, komatsunat ja mitzunat. Suomalaiset lajikkeet vasta nippa nappa nostelevat päitään mullasta, kun pääsen jo tekemään ensimmäistä sadonkorjuuta aasialaisten keittiökasvien kanssa. Siemenet tilasin Hyötykasviyhdistykseltä.

wp-image-28aligncenter

Tässä mitzunan ja komatsunan lehdet. Mitzuna on tuo repaleisempi lehti vasemmalla ja komatsuna pyöreämpi oikealla.

Molempia voi käyttää salaateissa ja muhennoksissa. Molemmat ovat myös nopeakasvuisia ja satoa voi verottaa pitkin kesää poimien uloimpia lehtiä. Mitzunassa on mieto, pippurinen maku. Komatsunaa taas kutsutaan myös nimellä ”Japanese mustard spinache”, eli japanilainen sinappi-pinaatti. Tuo kertoo mausta olennaisimman. Komatsunan maku voimistuu mitä vanhemmaksi se kasvaa.

Yksi aasialainen syötävä kasvi, sareptansinappi, on vielä lähdössä kokeiluun. Sitä suositellaan kylvettäväksi vasta heinäkuussa, aikaisempi kylvö aiheuttaa kukinnan. Mutta sareptansinapin pitäisikin sitten kestää jopa alkusyksyn pakkaset. Maku on kuulemma piparjuurta muistuttava.

wp-image-28aligncenter

Meille tuli ystäviä kylään ja tein alkupalaksi aasialaisittain maustetun porkkana-retikkasalaatin, joka tarjoiltiin mitzunan ja komatsunan kera. Salaatista tykättiin kovasti, se oli raikas ja siinä oli sopivasti potkua. Tässä ohje:

Porkkana-retikkasalaatti aasialaisittain 

Vihreitä papuja
Pari-kolme porkkanaa raasteena
Pala retikkaa raasteena
Kourallinen rouhittuja suolapähkinöitä
Ripaus kuivattua chiliä
Mitzunaa ja / tai komatsunaa

Kastike:
0,5 dl makeaa chilikastiketta
0,5 dl sitruunan mehua
1 rkl sokeria
2 rkl kalakastiketta

Sekoita kastike muihin aineksiin ja anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Lado kullekin lautaselle kerros mitzunaa ja komatsunaa ja laita keko raastetta päälle. Koristele salaatti tuoreella korianterisilpulla ja seesaminsiemenillä.

wp-image-28aligncenter

 
This year I decided to try something different in my veggie garden. I planted less lettuce and gave space to asian varieties, komatsuna and mitzuna. Komatsuna is also called ”Japanese mustard spinache”, that tells it all how it tastes. Mitzuna has a mild taste with a hint of pepper. Both are fast growers. You can use them cooked or raw. I prepared an asian salad to my friends, it was a success.
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas