Tiedäthän sen tunteen, kun saat kutsun uuteen paikkaan, etkä oikein tiedä mitä perillä odottaa? Ja kun pääset sinne, tuijotat paikkaa suu auki ja mietit että tämä ei voi olla totta. Näin kävi minulle kun astuin ensimmäisen kerran The 8 Housen juurelle. Tämä rakennus ja sen piha-alueet olivat sellainen kokonaisuus että huh! The 8 Housen on suunnitellut palkittu arkitehti Bjarke Ingels.

The 8 House on ylhäältä katsottuna kahdeksikon muotoinen. Sen ympäri kävellään katutasosta alkavia ramppeja pitkin, nousten ja kiertäen kahdeksikon muotoinen reitti, lopulta saapuen rakennuksen laelle.

The8House5834W

wp-image-28aligncenter

Nousevan rampin varrelta on sisäänkäynnit asuntoihin. Asuntojen edessä on pieni terassi.
Hauska, rytmiä tuova yksityiskohta on jokaiselle terasille istutettu pieni puu.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Taloa kiertävä viherkatto on lämmin väriläiskä, jossa pehmeä kasvillisuus yhdistyy metallisiin rakenteisiin.

wp-image-28aligncenter

The 8 House sijaitsee Ørestadissa, joka on uusi kaupunginosa Kööpenhaminassa. Ørestadissa pyritään yhdistämään urbaani elämä ja ekologisuus. Kaupunginosan suunnittelussa on mietitty viheralueiden hyödyntämistä ja asukkaiden hyvinvointia. Oppaamme Christian Sonne kertoo, että erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, miten ihmiset saadaan juurtumaan Ørestadiin. Siihen halutaan panostaa, koska kenelläkään ei ole historiaa ja menneisyyttä täällä. Kuten esimerkiksi nostalgisia lapsuusmuistoja mummolasta. Kaupunki haluaakin tukea ihmisten asettumista Ørestadiin järjestämällä erilaisia aktiviteetteja ja kohtaamispaikkoja, joiden kautta ihmiset tutustuvat toisiinsa.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Nerokkaaseen, tanskalaiseen ajatteluun törmää myös tällä ”tyhjällä” tontilla The 8 Housen edustalla. Tontille on jossain vaiheessa tulossa rakennuksia, mutta toistaiseksi se on vielä rakentamaton. Kaupunki halusi hyödyntää tonttia asukkaiden iloksi, sillä muuten se olisi vain ankea savipelto kaiken keskellä. Tontilla onkin nyt monipuolinen urheilualue ja siirtolapuutarha, jonne on viljelijöitä jonossa vuosikausiksi. Kokonaisuudessaan hienoa, asukaslähtöistä ajattelua. Tällaista näkisi mielellään enemmän Suomessakin.

wp-image-28aligncenter

Siirtolapuutarhan taustalla siintää The 8 House.

Teksti ja kuvat: Eeva Kangas