Torrot8y4a1215W

Talventörröttäjät ovat pystyyn kuolleita versoja, jotka sinnittelevät uljaasti pystyssä kevääseen saakka. Jostain syystä niitä ei hirveästi arvosteta, mutta kun menee lähelle ja katsoo tarkkaan, niin huomaa että talventörröttäjät ovat älyttömän kauniita. Niissä on myös nerokkaita systeemejä, joiden avulla siemenet leviävät tehokkaasti ympäriinsä.

Torrot8y4a1122W

Torrot8y4a0658W

Vielä ehtii talventörröttäjien bongausretkelle ennen kevään tuloa. Tässä on erinomainen opas talvisten ruohojen ja heinien tunnistukseen: Ari-Pekka Huhdan kirjoittama ”Talventörröttäjät”. Kirjasta löytyy kasveista kesä- ja talvikuvat, sekä paljon tietoa. Tykkäsin kohdista, joissa kerrottiin jokaisesta kasvista jotain erityistä. Kuten se, että sinnikkäästi vaatteisiin tarttuvat takiaispallerot ovat olleet avainroolissa, kun tekstiiliteollisuuden mullistanut tarrakiinnitys keksittiin.

Torrot8y4a0504W

Tai se, että tulikukan nimen sanotaan juontuvan sen kesäisen kukinnon tulenpalavista väreistä, tai kuivuneiden rankojen käytöstä soihtuna.

Torrot8y4a1235W

Pietaryrtti taitaa olla nappiensa ansiosta yksi helpoimmin tunnistettavista talventörröttäjistä. ”Navakalla tuulella pietaryrtin vankka varsi toimii jousen tavoin ja sinkoaa siemenet etäälle emokasvista”.

Torrot8y4a1082W

Paimenmataralla on hauska rakenne, kun sitä katsoo oikein läheltä.

Torrot_kombo2W

Tämän jutun talvikuvat on otettu niemessä, jonka luonnonkasvit ovat upeasti vallanneet. (Samassa paikassa käytiin myös toissakesänä, lupiiniretkellä.) Nyt alueelle aiotaan valitettavasti rakentaa kerrostaloja. Toivottavasti luonnokasvien kauneus kuitenkin huomioidaan alueen suunnittelussa. Talventörröttäjät-kirja kiteyttää asian hyvin: ”Luonnon valtaamien kulttuurikasvipaikkojen, esimerkiksi umpeen kasvaneiden joutomaiden, viehätysvoima piilee niiden epäsäännönmukaisuudessa, epävirallisessa ulkonäössä sekä dynaamisessa luonteessa. Niiden maisemaan tuoma ekologinen aspekti suo uusia valintamahdollisuuksia kaavoittajille ja maisema-arkkitehdeille.”

Torrot8y4a1175W

It’s a good season to go out and admire winter grasses. They are not highly respected, but very pretty when you look at them a bit closer. 
 
Torrot_komboW5
 
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas
Tekstilainaukset kirjasta ”Talventörröttäjät” (Vastapaino 2015)