Syötäviä villiyrttejä voisi opetella kirjoista, mutta minusta oli paljon mukavampi ajatus mennä kurssille. Ystävä ehdotti Lilly Zuluagan vetämää Villiyrtti-kurssia Isnäsissä, idyllisellä Lillmarin luomutilalla. Lilly on kotoisin Kolumbian vuoristoseudulta, mutta hän on asunut Suomessa jo 14 vuotta. Lillmarin tilaa hän viljelee yhdessä Tiina Harvan kanssa. Tilalla viljellään muun muassa yrttejä, valkosipulia, lehtikaalia, mangoldia, maissia ja mesikasveja tilan mehiläisiä varten.

wp-image-28aligncenter

Vasemmalla Lillyn ja Tiinan kotitalo, oikealla paljon parjattu vuohenputki. Hyvää salaatissa.

wp-image-28aligncenter

Kurssilaiset villiyrttijahdissa, Lilly johtaa joukkoa ja vastailee kysymyksiin. ”Kevät ja alkukesä ovat villiyrttien kulta-aikaa, silloin ne ovat nuoria ja tuoreita. Mitä pidemmälle kesä etenee, sitä karvaammiksi ja sitkeämmiksi kasvit muuttuvat.”, Lilly opastaa. Eli juuri nyt on korkea aika lähteä keräämään yrttejä. Kuulemma keväiset voikukan nuput ovat herkullisia, kun ne paistaa voissa. Tuota täytyy kokeilla, vai onkohan jo liian myöhäistä?

wp-image-28aligncenter

”Kun on kysymys esimerkiksi ketunleivän oksaalihaposta, niin yrttien rohtovaikutusta ei tule unohtaa. Pelkästään yhtä yrttiä ei pidä syödä koko kesää, vaan vaihdella, jotta ei tule ongelmia. Kohtuus kaikessa.”, Lilly muistuttaa.

wp-image-28aligncenter

Kuvassa olevan saksankirvelin siemenissä on vahva aniksen maku. Lilly antaa kokeilemisen arvoisen vinkin aniksen ystäville: ”Sekoita noin 1/4 dl saksankirvelin siemeniä puoleen litraan Koskenkorvaa. Anna maustua huoneenlämmössä viikon verran, sekoittele päivittäin. Lopuksi siivilöi siemenet. Lopputuloksena saat loistavan anis-snapsin.”

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Päivän saalis on komea: nokkosta, vuohenputkea, jauhosavikkaa, vesiheinää, ratamoa, ketunleipää ja paljon muuta. Myös kasvimaalta haettiin täydennystä.

wp-image-28aligncenter

Yrttipäivä päättyi kokkailuiltaan keltaisessa talossa. Päivän yrttisaalis päätyi siis pannulle. Kurssin parasta antia oli ehdottomasti se, että pääsimme käytännössä kokeilemaan, mitä villiyrteistä voi valmistaa. Kuvassa oikealla Lillyn oman lempireseptin mukaan valmistettu nokkoskakku, joka on koristeltu ruusun terälehdillä. Tässä resepti:

Lillyn nokkoskakku

Ryöppää 2 litraa nokkosia ja hienonna ne hyvin. Lisää joukkoon seesaminsiemeniä, 2-3 kananmunaa, vähän suolaa ja reilusti piparminttua. Voitele uunivuoka ja leivitä se jauhoilla. Kaada nokkosseos vuokaan ja levitä pinnalle noin 3 ruokalusikallista hunajaa. Pasta 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kakun kypsyyden voit varmistaa upottamalla siihen veitsen terän. Jos terä tulee kakusta ulos puhtaana, kakku on valmis.

wp-image-28aligncenter

Innostuitko yrteistä? Tässä lista kesän 2014 kursseista Lillmarin tilalla:
Lillmarin yrttipäivä (6-8 hengen ryhmälle, 75 e/hlö)
La 5.7.2014, pe 11.7.2014, la 19.7.2014 ja pe 25.7.2014

Yrttitarhan perustaminen, yrttien viljely ja kasvinjalostus (6-8 hengen ryhmille, 75 e/hlö)
La 2.8.2014, pe 8.8.2014, la 23.8.2014 ja pe 29.8.2014

Villiyrttipäivä (6-8 hengen ryhmille, 75 e/hlö)
Pe 6.6.2014

Lisätietoa kursseista: lillymaris.wordpress.com

———
Tämä on tiivistelmä jutusta, jonka kuvasin ja kirjoitin Pikkukaupunki-lehteen.  ”Yrttimestarin opissa”- jutun voit lukea kokonaisuudessaan täältä.
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas