Monty Don on brittigentlemanni, joka kiertelee maailman puutarhoja ahkerasti. Ja meidän onneksemme tekee reissuistaan myös ohjelmia. Youtubesta löytyy Monty Donin ohjelmia pilvin pimein, ja ne ovat kaikki hyvää ja taattua BBC-laatua. Montyn seikkailuja katsellessa hurahtaa joululoma helposti, mutta jos on aikaa vain yhteen, suosittelen ”Monty Don’s French Gardens” -sarjan jaksoa numero 3. Se lähtee käyntiin klikkaamalla tästä.

Jos et ehdi katsoa koko jaksoa, kelaa suoraan ohjelman kohtaan 30 minuuttia. Pääset upeaan, geometriseen puutarhaan nimeltä La Louve. ”A dream provencal garden”: sypressejä ja laventeleita, puita ja pensaita, nerokkaasti sijoiteltuina ja muotoon leikattuina niin, että pieni puutarha saadaan tuntumaan isommalta. Puutarhan on 1980-luvulla suunnitellut tekstiilitaiteilija Nicole de Vésian. Hän oli kiinnostunut väreistä, valosta ja muodoista, mutta ei niinkään puutarhanhoidosta. Hän istutti kasvit liian lähelle toisiaan, eikä välttämättä tiennyt edes niiden nimiä, mutta lopputulos hivelee silmää. Mikäli internetiä on uskominen, La Louve on myynnissä. Sen hintapyyntö on noin viisi miljoonaa euroa.

Heti La Louven jälkeen, noin 37 minuutin kohdalla, näet ehkä mielettömimmän yksityiskotiin rakennetun viherseinän ikinä. Tässä pariisilaisasunnossa asuva mies, vihreätukkainen Patrick Blanc, on maailmankuulu viherarkkitehtuuristaan,  ”elävistä seinistään”. Eikä tämä pystypuutarha pelkkään seinään lopu, asunnon lasilattian alla uiskentelee kaloja ja kasvien väleistä kurkkii eläviä liskoja ja lintuja. ”A kind of tropical forest at home!”

Ja sitten. Sokerina pohjalla. Kohdassa 46 minuuttia. Oikea unelmien megacroissant kaikilla mahdollisilla täytteillä: Le Jardin Plume, eli The Feather Garden.

Christmas holidays are coming and nothing can be done in the garden. No garden-stuff on the TV either. But thank heavens, there’s Youtube, full of garden programmes. This time I recommend french goodies, presented by Monty Don. Especially  ”Monty Don’s French Gardens” -series number 3, you can watch it here. I really loved Patrick Blanc’s amazing vertical garden in his apartment in Paris, and breathtaking Le Jardin Plume. Enjoy.

 

Teksti ja kuva: Eeva Kangas