wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Vackerbacka sijaitsee Loviisassa, vanhan Suolatorin laidalla. Sisälle astutaan kauniista portista, jota koristavat viirit, lyhdyt, peilit ja tuulessa hulmuavat verhot. Täällä asuvat tekstiilitaiteilija Tina Karvonen, aviomies Juha, heidän neljä lastaan, kissa ja koira. Sekä vähintään yksi moottoripyörä tai mopo per perheenjäsen.

wp-image-28aligncenter 
Karvosten talo sijaitsee jyrkällä rinnetontilla. Puutarha oli täysin villiintynyt, kun perhe muutti tänne vuonna 2011. ”Ulkorakennusta ei ryteikön keskeltä juurikaan nähnyt, saati ovia saanut auki.”, Tina kertoo.

wp-image-28aligncenter

Pihaa on raivattu urakalla ja samalla sieltä on löytynyt upeita yllätyksiä. ”Tulin tänne rinteeseen ja ihmettelin että mistä tulee tämä ihana, metsämansikkainen tuoksu. Huomasin ryteikön keskellä ison, kauniisti kukkivan jasmikkeen, mikä tuoksu!”, Tina muistelee. Salaisesta puutarhasta on löytynyt unikoita, mansikoita, syreenejä, sekä vanha rhodo, jonka Tina luuli kuolleen. Mutta kun pensas kaivettiin muun kasvillisuuden joukosta esille, se alkoikin taas kasvaa ja kukkia. Rinteestä löytyi myös valtava juhannusruusu, jonka keskellä kasvaa kuusama. Upean tuoksuinen sekin.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Vackerbackan rinnetontti on hyvin kuuma ja paahteinen, siksi vaikea. Mutta tässä pihassa otetaan rennosti, kaikki kukat saavat kasvaa. Rinteessä on paljon niittykukkia: päivänkakkaraa, vanhoja unikoita ja Tinan suosikkia, puna-ailakkia. ”Puna-ailakkia kasvoi myös mummoni pihassa, häneltä opin paljon puutarhanhoidosta. Harmi, että mummoni ei ehtinyt nähdä Vackerbackaa, hän olisi rakastunut tähän heti.”, Tina kertoo.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Tinalla on talossa oma ateljé, jossa hän myy kauniita käsitöitä, sekä kasvivärjättyjä lankoja. Kaikki itse tehtyjä. Tänä kesänä Tinan töitä on nähtävillä myös teatterin lavalla, Loviisan Teatterin Kultasiskoni-naytelmässä. Näytelmän puvustus on Tinan käsialaa.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Jos haluat käydä vierailulla Karvosten puutarhassa, siihen on mahdollisuus Ruusujen Hurmaa -tapahtumassa heinäkuussa. Perheen kotiin pääsee tutustumaan Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa elokuussa. Samalla kannattaa piipahtaa myös Karvosten naapurissa, Poran perheen kodissa ja puutarhassa. Heistä kerroin viime viikolla, juttu löytyy täältä.

wp-image-28aligncenter

This lovely house and garden is called Vackerbacka. Here lives family Karvonen: Tina, Juha, their four kids, a cat and a dog. Plus many motorbikes. Tina and Juha bought the house three years ago. Back then the garden was a jungle. When Juha and Tina started to ”bulldoze” it, they discovered many hidden diamonds. At first old plants and bushes appeared to be dead, but when given space and light around them, they started to bloom again. 
 
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas