Pari vuotta sitten näin televisiossa, kun Gardener’s Worldin juontaja Monty Don kierteli italialaisia puutarhoja. Mieleeni jäi erityisesti Ninfan puutarha, jonka Monty rankkasi omasta mielestään maailman kauneimmaksi. Minulle Ninfasta jäi mieleen sen erikoinen historia, johon liittyi taistelevia suurmiehiä ja kulkutauteja, sekä puutarhan rappio ja nousu niiden jälkeen. Täytyihän tuollainen paikka nähdä, joten puutarhamatkalle lähdettiin.

wp-image-28aligncenter

Aloitetaan faktoista. Ninfa sijaitsee lähellä Norman kaupunkia, pari tuntia Roomasta kaakkoon päin. Puutarha on avoinna muutamina viikonloppuina kuukaudessa, toukokuusta marraskuuhun. Sisään pääsee vain ryhmissä, opastetuilla kierroksilla. Jos haluat mukaan englanninkieliselle kierrokselle, paikalla kehoitetaan olemaan jo tuntia ennen ryhmän lähtöaikaa. Suomalaisen tunnollisesti noudatimme tuota ohjetta ja odotimme ulkomaalaisten lähtökarsinassa tunnin. Ei siellä pahemmin muita sitten ollutkaan, loput saapuivat kierrokselle vasta viime tingassa.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Odotus karsinassa palkittiin ja kierrokselle lähdettiin. Hauska ja eläväinen oppaamme (mustapaitainen nainen ylimmässä kuvassa) ei jutuissaan superlatiiveja säästellyt. Tosin näitä yläkuvan upealehtisiä banaanipuita hän piti tavallisen tylsinä maalaisten kasveina. Mutta hän olikin kotoisin Costa Ricasta ja minä en.

wp-image-28aligncenter

Kuten alussa tuli mainittua, Ninfan kylä ja puutarha on käynyt historian saatossa läpi melkoisen myllerryksen. Vauras kylä koki tuhon sen jälkeen kun Alexander III vihittiin siellä paaviksi. Nimitys ei miellyttänyt Rooman keisari Frederick Barbarossaa, joten hän tuli ja posautti kylän palasiksi vuonna 1171. Kylää ympäröivät muurit romahtivat ja sen seurauksena suo pääsi leviämään kylään. Kostea suo toi tullessaan malarian, joka sinetöi Ninfan kohtalon. Aikamoista.

wp-image-28aligncenter

Onneksi pitkän rappion jälkeen pelastaja saapui. Ninfan puutarhan nosti uuteen kukoistukseen Gelasio Caetani vuonna 1921. Monen yllätykseksi hän valitsi linjaksi brittiläisen puutarhatyylin. Ninfa onkin tunnettu valtavista köynnösruusuistaan, jotka kiipeilevät kylän rakennusten raunioita pitkin kohti korkeuksia. 

wp-image-28aligncenter

En ole aiemmin vieraillut näin kuuluisassa puutarhassa. Yllätyin, kuinka paljon kiinnostuneita oli vielä syyskuussakin liikenteessä. Mutta homma oli suunniteltu hyvin niin, että kierroksille lähdettiin tunnin välein ja ryhmät eivät törmänneet toisiinsa. Tuntui siltä, ettei puutarhassa ollut meidän lisäksemme muita.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Tosin valokuvaamisen kannalta oli hankalaa liikkua ryhmässä, kun kuvaan eksyi aina yksi keltapöksyinen nainen..

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

.. tai kuvan alalaitaan yksi kaljupäinen mies.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Kuulemma tässä kohdassa kierrosta naiset usein kiljahtelevat ihastuksissaan. Koska kuvan kivipenkillä Monty Don teki sen kuuluisan TV-juontonsa, jonka ansiosta minäkin tänne eksyin. (Mutta en kiljahdellut.)

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Tämä oli pysäyttävän hieno puutarhareissu, mieleen jäi kiinnostus nähdä Ninfa myös keväällä ja kesällä.

wp-image-28aligncenter

These pictures are from Ninfa garden in Italy. I ended up going there after watching Monty Don visiting the place on TV. He fell in love with Ninfa, and so did I – what a great garden full of history, stories, terrible tragedies and beauty.
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas