Onneli ja Anneli -elokuvaa kuvattiin Loviisassa kesällä 2013. Pienessä kaupungissa ei voinut olla huomaamatta missä kuvausryhmä milloinkin liikkui, kun filmiryhmän kalustokaravaani vaihtoi paikkaa. Kiersin muutaman päivän kavausryhmän perässä valokuvaten elokuvan tekoa Pikkukaupunki-lehteen. Onnelin ja Annelin talo on keskeinen tapahtumapaikka elokuvassa. Se oli rakennettu suojaisaan sopukkaan meren rantaan, niin suojaisaan että sitä ei pystynyt näkemään lähikaduilta tai viereiseltä rannalta.  Ilokseni pääsin näkemään paikan elokuvan lehdistöpäivänä.  Pastellisävyissä hehkuva ja ruusuja pursuileva tyttöjen maailma oli kaunis kuin karamelli.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Halusin selvittää, miten tällainen karkkimaailma syntyy. Tuotantoyhtiö Zodiak Finlandista minulle kerrottiin, että elokuvan visuaalisesta maailmasta vastaa lavastussuunnittelija Minna Santakari yhdessä tiiminsä kanssa, johon kuuluvat muun muassa apulaislavastaja Sasu Joutsi sekä rekvisitöörit Riina Sipiläinen ja Kaisa Saarela. Päätin soittaa Minna Santakarille.

Minna, mistä idea ja insipaatio Onnelin ja Anneli -elokuvan taloon, puutarhaan ja värimaailmaan lähti? ”Ensimmäinen lähtökohta suunnitteluun oli kirjan alkuperäiskuvitus, Maija Karman akvarellit. Haimme yleisilmeeseen samaa keveyttä. Avainsanoina olivat vaaleus, raikkaus ja heleä auringonvalo. Koko elokuvan visuaalinen maailma luotiin yhdessä ohjaaja Saara Cantellin, kuvaaja Marita Hällforsin ja pukusuunnittelija Auli Turtiaisen kanssa. Elokuvan keskeinen tapahtumapaikka on ”Ruusukuja”, jolla tyttöjen pieni talo sijaitsee. Ruusuteeman kautta mukaan tulivat pastelliset sävyt, kuten heleät vaaleanpunaiset ja hennot keltaiset.”, Minna kertoo.

wp-image-28aligncenter

Mikä oli haastavinta tyttöjen puutarhan suunnittelussa? ”Puutarhan tuli säilyä saman näköisenä koko kuvausten ajan, eli monta viikkoa, säästä riippumatta. Ja kukinnan tuli olla hehkeä vaikka kesä kulki eteenpäin. Tästä syystä jouduimme käyttämään myös keinokasveja, joita etsittiin ja hankittiin myös ulkomailta.”, Minna valottaa työn haasteita ja jatkaa: ”Hauskaa taas oli mittakaavan pohtiminen, miten säilyttää sen leikillisyys puutarhassa. Kasvillisuuden tuli olla kukkean runsasta, mutta hyvin sommiteltua. Suunnittelu oli visuaalista sommittelua, jossa tuli huomioida valöörit, kontrastit, paljon-vähän -suhteet ja niin edelleen. Ihan kuten oikeassakin puutarhassa.”

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Kuunneltuani Minnaa en voinut kuin todeta että tiimi onnistui tavoitteessaan nappiin. Vaaleutta, raikkautta ja heleää auringonvaloa, juuri sitä tyttöjen talon maailma oli. Ensi talvena loviisalaiset pääsevät taas seuraamaan filmikaravaanin kulkua, kun Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan kuvaukset käynnistyvät kaupungissa.

Pikkukaupunki-lehdessä julkaistun Onneli ja Anneli -jutun voit lukea täältä:
http://issuu.com/peakpress/docs/pikkukaupunki_nro16

wp-image-28aligncenter
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas