wp-image-28aligncenter

Ulkona kuvaaminen on siinä mielessä armotonta hommaa, että sää ja valo ovat yksinvaltiaita, jotka määräävät tahdin. Puutarhakuvauksen otollisemmat hetket ovat mielestäni aamulla ja illalla, kun valo on pehmeämpää ja lempeämpää kuin keskipäivällä. (Tästä joskus kirjoittelin myös ”Se oikea hetki” -jutussa.) Mutta. Unikkojen kohdalla en ole ihan varma. Nimittäin kova keskipäivän aurinko saa unikon seitinohuiden terälehtien värit hehkumaan kuin ne olisivat liekeissä.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Vertailun vuoksi: tässä samat, punaiset jättiunikot. Kuvattuna aamulla seitsemän maissa, kun aurinko vasta aloittelee nousuaan. Kaunis valo tämäkin, mutta värien liekehdinnästä ei ole tietoakaan.

wp-image-28aligncenter

Ja sitten, tilanne puoli tuntia myöhemmin, puoli kahdeksan maissa. Aurinko nousee pensasaidan takaa ja maalailee kuvaan upean, kultaisen fiiliksen. Melkein kuin illalla.

wp-image-28aligncenter

Unikot näyttävät siis aamuvalossa utuisen vaaleanpunaisilta ja keskipäivän valossa räiskyvän punaisilta. Kumpi parempi? Oikea vastaus mennee taas makuasioiden piikkiin. Itse tykkään räiskyvistä väreistä kun on unikoista kyse. Ne kun ovat jotenkin luonteeltaankin räiskyviä: aukeavat poks, mahtailevat päivän-pari ja sitten show onkin jo ohi.

Innostuin tekemään näitä valotestailuja katseltuani upeita, iltavalossa kuvattuja kukkakuvia Hernepensaskujanne-blogissa. Siellä sinipiikkiputket ja punahatut kylpivät superkultaisessa iltavalossa, vau.

wp-image-28aligncenter

I prefer to take garden pictures in the morning or in the evening, when the light is soft & mellow. BUT. Poppies. Exception. Somehow their colors explode in heavy, midday sunshine.  I made an experiment, took pics of my red giant poppies in the morning and during midday, you can see the huge difference in colors. Poppies are always beautiful, but in this case, I give my points to midday color explosions. 
 
Teksti ja kuvat: Eeva Kangas