Räsymatot ovat sympaattisia ja nostalgisia. Ne kuuluivat mummolaan, kuin sokeripala kahvia ryystävän vaarin huulille. Räsymatot olivat kierrätystä parhaimmillaan jo kauan ennen kuin koko kierrätys-sanaa oli keksitty. Perheen vanhat lakanat ja vaatteet leikeltiin räsyiksi ja paukuteltiin kangaspuilla matoiksi, Design by Mummo.

Tarvikkeet:
räsymattoja
sakset
lankaa
neula
sisätyyny

wp-image-28aligncenter

Aloita taittelemalla räsymattoa kaksinkertaisena niin, että saat haluamasi raidoitukset kohdistettua.
Voit toki myös taitella räsymatosta neliön tai suorakaiteen muodon ihan summamutikassa ilman kohdistamisia. Jos haluat matosta neliön muotoisen, taita matto vielä kolmioksi. Näin saat matosta suoraan neliön ilman mittanauhaa.

Merkitse räsymattoon purkukohdat nuppineuloilla. Leikkaa noin 10-15 cm päästä matto poikki. Pura matonkuteet nuppineulaan saakka ja lopuksi katkaise ylimääräinen, pois purettu kude. Tee sama mattopalan toiseen päähän.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Kun molemmat päät ovat purettu, taittele matto tyynyn nurja puoli päällepäin. Aloita solmimalla molempien matonpäiden loimilankoja yhteen ottamalla kummastakin matosta kaksi loimilankaa. Solmi kaksi tavallista solmua peräkkäin ja jos taidot riittävät, voit solmia ihan kankurin solmunkin (sama kuin merimiessolmu).

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Kun olet solminut kaikki loimilangat kiinni, ompele vahvalla langalla tyynyn toinen sivu kiinni. Yritä ujuttaa neula matonkuteiden väliin, jotta ompelu ei käy niin paljon käsiin.

wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Tämän jälkeen käännä tyyny oikein päin ja sujauta sisätyyny räsymattotyynyn sisään. Nyt voit ommella tyynyn viimeisen sivun samalla lailla kuin edellisen. Sitten räsymattotyyny onkin käyttövalmis lattialle tai sohvalle; verannalle, terassille, lastenhuoneeseen, olohuoneeseen lisäistumapaikoiksi, patioille löhöilytyynyiksi tai ihan nurtsilla loikoiluun.

wp-image-28aligncenter

Now it’s time to give a new life to old, broken rag rugs, which are probably made by your own grandmother. Old rag rugs were recycling at it’s best a long time before the word recycling even existed! So now it’s our time to continue this recycling idea and make these beautiful pillows for indoors and outdoors. And if you wash your rag rug pillow with traditional pine soap, you get a wonderful nostalgic fragrance!
 
Teksti: Tina Karvonen  Kuvat: Eeva Kangas