wp-image-28aligncenter

wp-image-28aligncenter

Timanttihimmeli, ohje

Tarvitset:
ohuita mehupillejä: 48 x 10 cm, 24 x 6 cm, 12 x 7 cm, 12 x 20 cm
ohutta lankaa, siimaa tai rautalankaa
pitkän neulan

(Ohje on muunneltu versio Eija Kosken kirjasta Himmeli.)
 

Muutama vinkki ennen kuin aloitat: älä hamstraa liian pitkää langanpätkää kerrallaan. (Itse lankesin alussa tähän ja lanka oli koko ajan solmussa!) Käytä mieluiten noin metrin mittaista lankaa kerrallaan ja jatka langan loppuessa sitä hevosenhäntäsolmulla. Lankojen jatkamiskohdat ja solmut jäävät mukavasti pillin sisälle piiloon, joten niiden määrällä ei ole väliä. Alun ja lopun langanpäät kannattaa pujotella pillien sisälle. Älä lannistu, vaikka alussa saattaa tuntua, ettei hommasta tulee mitään. Himmelin rakenne on vinkura. Se menee vinksin-vonksin kunnes viimeiset pillit tukevoittavat rakenteen ja huomaat, että voit käännellä sitä miten päin vain, eikä se enää menetä muotoaan. Mikä helpotus!

wp-image-28aligncenter

Pitkä, ohut neula on kätevä himmelin teossa. Esimerkiksi ompelu- ja verhoiluliikkeistä saatava patjaneula on hyvä.

wp-image-28aligncenter

Himmeliä tehdessäsi tarvitset eri mittaisia pillin pätkiä. Itse piirretty mittaviivasto on näppärä tapa saada oikean mittaisia pillejä, ilman että mittaat jokaisen mitalla erikseen. Vaikka pilleistä ei tulisi aina ihan millilleen ohjemitan pituisia, se ei maailmaa kaada. Pillihimmeli on olkihimmeliä armollisempi.

wp-image-28aligncenter

Ja ei kun työn iloa! Aloitetaan valmistamalla kuusi kappaletta pitkiä kuutioita. (Nämä tulevat muodostamaan himmelin keskustan.) Pujota lankaan neljä 10 cm pituista pilliä ja solmi lanka umpisolmulla salmiakin muotoiseksi. Pujota kaksi pilliä lankaan ja kiepauta lanka kaksi kertaa salmiakin toisen ja kolmannen pillin välin ympäri. Pujota vielä kaksi pilliä ja solmi lanka aloituslangan pätkään kiinni. Näin pilleistä syntyy kaksi neljän pillin salmiakkia, jotka ovat kahdesta nurkasta kiinni toisissaan.

Siirry nurkasta yhden pillin läpi salmiakin keskikohtaan, vaakatasolle. Lisää yksi kuusisenttinen pilli neulaan ja kiepauta lanka viereisen kulman ympäri kaksi kertaa. Toista kolmella pillillä. Nyt sinulla on pitkänomainen kuutio. Ja näitähän tehdään kaiken kaikkiaan se kuusi kappaletta!

wp-image-28aligncenter

Kokoa kuusi kuutiota renkaaksi näin: solmi kahden kuution kaksi keskikohtaa langalla yhteen. Kulje kahden lyhyen pillin läpi seuraavaan yhdistämiskohtaan. Lisää kolmas kuutio kiepauttamalla lankaa kaksi kertaa lyhyen kulman ympäri. Jatka lisäämällä kaikki loput kuutiot samalla tavalla. Viimeinen kuutio kiinnitetään ensimmäiseen kuutioon solmimalla se yhteen aloituslangan kanssa. (Tämä on se kohta, jossa tuntuu siltä, ettei homma oikein pysy kasassa. Mutta älä menetä toivoasi, vaan jatka rohkeasti, koska seuraavaksi se ihme tapahtuu!)

wp-image-28aligncenter

* Jatka pujottamalla lanka yhden pillin läpi kuution huipulle. Pujota lankaan yksi 7 cm pilli ja kiepauta lanka viereisen kuution huipun läpi. Kiristä ja kiepauta vielä toisen kerran. Jatka näin lisäämällä jokaisen kahden kuution huipun väliin yksi 7 cm pilli. Nyt rakenne on jo huomattavasti tukevampi. Helpotus, kyllä tästä vielä himmeli tulee! Jatketaan…

wp-image-28aligncenter

Lisää nyt lankaan kaksi 20 cm pilliä. Taita ne kolmioksi, kiepauta lanka vastakkaisen kuution huipun läpi ja kiepauta lanka pari kertaa ympäri. Jatka pujottamalla lanka viereisen 7 cm pillin läpi ja pujota lankaan yksi 20 cm pilli. Kiepauta lanka pitkän kolmion huipulle ja lisää yksi 20 cm pilli ja palaa alas kiepauttaen se taas vastakkaisen pienen kuution huipulle. Toista vielä kahden viimeisen 20 cm pillin lisäys niin että, kaikki kuusi 20 cm pilliä muodostavat korkean huipun.

wp-image-28aligncenter

Toista kohdasta * sama vielä himmelin toiseen päähän. Jos sinulla on pitkä lanka, niin voit lankaa katkaisematta kulkea sillä himmelin läpi, pillien sisällä, toiseen päähän kuution huipulle.

wp-image-28aligncenter

VALMIS!

PS: Tuu mukaan Maypopin Facebookiin klikkaamalla tästä.

This is an instruction how to make a ”himmeli” out of drinking straws. No clue what ”himmeli” is in english, but it’s a nice, graphic decoration to your home or garden. It’s plastic, so it doesn’t mind the weather! And there’s plenty of colors to choose from.
 
PS: Join Maypop in Facebook.
 
Teksti: Tina Karvonen  Kuvat: Eeva Kangas